Konzervovaný kozák habrový od Marie Kubíčkové lidem nejvíce chutnal

Na košík plný hub mohou v těchto dnech i houbaři – mistři jen vzpomínat. Lesy v Chřibech mohou skalním mykologům nabídnout pouze penízovku sametonohou, což bylo pro ně vánočním potěšení, nebo Jidášovo ucho, které roste téměř po celý rok.
„Obě zmíněné houby jsem dnes přinesla na třináctý ročník Štěpánského koštu konzervovaných hub, byť je už den po svátku Štěpána," uculovala se Alena Filípková starší, předsedkyně Mykologického klubu Salaš, který koštování konzervovaných hub v nejrůznějších nálevech pořádal.
K ochutnání na něm bylo jednatřicet vzorků, kterými se pochlubili houbaři ze Salaše, Velehradu, Modré, Tupes, Starého Města, Uherského Hradiště - Jarošova a jeden vzorek dorazil dokonce až z Brna.
„Za rekordním počtem jednapadesáti vzorků z roku 2014 jsme sice o 20 vzorků zaostali, ale proti loňsku mohli dnes lidé ochutnat o čtyři vzorky víc," vypočítávala Alena Filípková. Ačkoliv letošní houbařská sezona byla podle některých houbařů mizerná, byla přece jenom lepší než ta loňská.
„Loni růstly hřiby pouze čtyři dny, letos od poloviny srpna téměř do poloviny září. Pak houby růst přestaly a před naší výstavou hub z lesa úplně vymizely. Přesto jsme se na ní mohli prezentovat rekordním počtem 250 druhů hub," pochlubila se předsedkyně salašských mykologů.
Podzimní houby růstly v lesích kolem Salaše velice sporadicky, zatímco v lese nad Modrou jich rostlo hodně. Z typicky podzimních hub růstly strmělky, čirůvek fialových, kterých bývá obvykle plný les, bylo letos pomálu.
„Posledních pět hřibů smrkových jsem našla 12. listopadu. O třetím listopadovém týdnu jsem našla ještě hlívy ústřičné," svěřila se Alena Filípková, která v soutěži o letos nejtěžšího hřiba nalezeného v lese nad Salaší zvítězila. Hřib z 20. října vážil 796 gramů. V soutěži o prvního letos nalezeného hřiba, kterou salaští mykologové také pořádají, zvítězil Miroslav Pohl z Jankovic. První houbu přinesl ukázat čestnému předsedovi salašských mykologů 29. dubna.
A které konzervované houby letos lidem nejvíce chutnaly? Kozák habrový od Marie Kubíčkové z Tupes, která loni zvítězila s václavkami. Druhé místo patřilo Libuši Burdové ze Salaše, od níž lidem nejvíce chutnaly hřiby smrkové, na bronzovém stupínku skončili manželé Vaňkovi z Velehradu s konzervovaným ryzcem smrkovým.

ZDROJ:
http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/konzervovany-kozak-habrovy-od-mar...

  • Komentáře

0 Komentáře:

Scroll to Top